2014. június 15., vasárnap

Főzőházavatás

Ez a főzőház már nagyon régen szerepelt a terveinkben, csakhogy valahogy mindig kicsúszott mindenféle pályázatból. Most viszont sikerült egy olyan pályázaton nyerni, aminek keretében végre elkészülhetett és mondhatom, megérte várni!
Ennek az épületnek az oldala mindenfele nyitott, csak teteje van. Van benne egy négyfunkciós főzőegység (bográcsos főzőhely, kemence, platni, grill), hideg-melegvizes mosogató és kézmosó, lekövezett pultok és nagy hely az asztaloknak, székeknek, padoknak. A főzőház kövezett padlója és a főzőegység már régebben elkészült, sajnos ez utóbbinak nem tett jót a két fedetlenül töltött tél, így mostanra renoválni is kellett valamelyest.
Az avatást úgy terveztük, hogy a főzőház minden egysége ki legyen használva. Batyus alapon: ha valaki vállalja egy étel elkészítését, akkor ő biztosítja az alapanyagot. Akik nem készítettek semmit (vagy még készítettek is valamit), ők vagy süteményt, vagy italt hoztak. A bográcsban „csak” vadpörkölt készült, másra már nem volt idő, hiszen ennek főzése igen időigényes.
A kemence jó időben be lett gyújtva, ebben először langalló sült, később túrós bukta, végül római tálban lencsés nyúl.

A platnin készült el leghamarabb az étel, a lecsó, majd délután hatalmas mennyiségű petrezselymes újkrumpli, végül este lángos sült rajta. A grillen húsok sültek (csirke és disznó), meg még valamennyit elloptak az újkrumpliból, azt is grillezték.
Hogy az esemény ne maradjon zene nélkül, délután előkerült egy gitár és egy szájharmonika, ők szolgáltatták az örömzenét a főzés és falatozás alatt.
Az este beköszöntével a kemence búbja lett a legnépszerűbb helyszín, hiszen elég hűvös esték jártak. Egyre inkább odabújtunk hozzá és az örömzene átcsapott öröméneklésbe, amíg tartott a szufla. A kemence melegén nem múlott (volna), az még másnap reggel is kitartott.Képek a Galériában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése